Papendrecht 900 -tocht

Op zaterdag 23 april is er een cultureel-historische wandeling door de gemeente Papendrecht, langs diverse Papendrechtse monumenten en beelden en met bezoek aan het Museum Dorpsbehoud.

Datum: Zaterdag 23 april
Vertrektijd: tussen 10.00 uur en 13.00 uur
Start: Willem de Zwijger College
Deelname: gratis


De deelnemers kunnen kiezen uit:

  • Een korte wandeling langs enkele momumenten en beelden, met bezoek aan het museum
  • Een uitgebreidere wandeling door Papendrecht o.a. langs de rivier met eveneens monumenten, beelden en een bezoek aan het museum
  • Een wandeling langs monumenten en beelden en met bezoek aan het museum, waarbij onderweg een aantal vragen moet worden beantwoord.
    Deze mogelijkheid is bijv. bijzonder geschikt voor ouders met kinderen.

Onder de deelnemers die na afloop van de wandeling hun startkaart inleveren, worden enige exemplaren van het, door Gerrit Versteeg geschreven, boek Op s\’n Paopendrechs verloot. In dit pas verschenen boek is het Papendrechtse dialect op overzichtelijke wijze vastgelegd.

U wist het misschien niet, maar de gemeente Papendrecht telt maar liefst 36 beelden en kunstwerken en diverse monumenten. Tijdens de wandeling zult u een (groot) aantal hiervan tegenkomen. Natuurlijk kent u “De Ertepeller”, maar weet u ook waar “Twee emmertjes water halen”, “De harmonicaspeler” en “Het nieuwe paradijs” te vinden zijn?
In de routebeschrijving die u aan het begin van de wandeling krijgt uitgereikt, zult u een beknopte beschrijving van deze kunstwerken en monumenten aantreffen, alsmede een aantal foto’s.
Halverwege de wandeling komt u langs het museum van de Stichting Dorpsbehoud.
Dit museum is speciaal voor deze tocht de gehele zaterdag geopend.
U wordt uitgenodigd een (gratis) bezoekje te brengen aan dit museum.
De tentoonstelling Van Marechausseekazerne tot Museum geeft een beeld van de voorwerpen, die in de loop van de jaren geschonken zijn.
In de voormalige paardenstal die in 2002 is aangekocht, is een permanente tentoonstelling te bezichtigen van opgegraven onderdelen van de in 1944 neergestorte Lancaster bommen-werper in de Oostpolder te Papendrecht. Deze expositie geeft een beeld van de bemanning van dit vliegtuig. Ook is er een videoband te bekijken hoe het er aan boord van een Lancaster bommenwerper toeging.
In de kleine tentoonstellingszaal, beneden in het gebouw, is op dit moment een deeltentoonsteling ingericht over de oorlog 40-45. Hier kan men zien hoe vindingrijk men was om, met primitieve middelen, het hoofd boven water te houden. Ook is er een overzicht met foto’s uit deze periode.
Tevens is in het museum het uurwerk uit de Grote Kerk te bezichtigen.

Na het bezoek aan het museum wandelt u via een andere route weer terug naar het Willem de Zwijger College.

Terug naar overzicht evenementen