Jazz en blues tijdens Papendrecht 900

De organisatoren van dit evenement zijn van mening dat jazz en blues niet vergeten kan worden tijdens de viering van Papendrecht 900.
Een aantal Papendrechters die hun sporen reeds verdiend hebben in de uitvoering en organisatie van Jazz- en bluesfestivals hebben de handen ineen geslagen en organiseren:

Papendrecht 900 Jazz op 2 april 2005 in het Mercurehotel te Papendrecht

Een enerverende muziekavond voor de liefhebbers van gezellige Jazzmuziek, uitgevoerd door muzikanten die voornamelijk uit het Drechtstedengebied komen.

"Een uitdaging? Welnee….. Er zijn in onze streek en uiteraard ook in onze stad Papendrecht voldoende muzikanten die de Jazz en bluesmuziek op een professionele wijze beoefenen. Een aantal daarvan vinden wij terug in het programma", merken de enthousiaste organisatoren op.

Op 2 april treden op:

The Windmill Big Band uit Alblasserdam

In 1983 begonnen als lokale big band, nu een bijna professionele 17 man-en-vrouw formatie. De thuisbasis is Alblasserdam, maar de bandleden komen uit de gehele regio en dus ook uit Papendrecht. Dit orkest treedt regelmatig in het land op, met name op jazzfestivals, jazzconcoursen en in jazzclubs. Tevens wordt het orkest steeds meer gevraagd om de muziek te verzorgen op bedrijfsfeesten en bij feestelijke evenementen. Vermeldenswaard is dat het orkest bij deelname aan jazzconcoursen veelal in de prijzen valt.
Wapenfeiten;
o 1998-C.v.A Big Band festival den Haag Winnaar, le prijs.
o 1999-C.v.A. Big Band festival den Haag 2e prijs.
o 1999, 2001 en 2003 Haarlemmermeer Nationaal Big Band Concours, met lovende jury rapporten.

De muziek die the Windmill Big Band speelt is traditioneel en veelzijdig. Het Jazzorkest vertolkt naast de traditionele big band standards van Glenn Miller, Count Basie en Duke Ellington ook hedendaagse composities en arrangementen van Thad Jones, Bob Mintzer, Sammy Nestico en Lennie Niehaus.


DD hot Five

DD Hot 5, de naam zegt het al, is voortgekomen uit het huisorkest van het succesvolle Dixie Dordt Festival, dat in 2003 het eerste lustrum heeft gevierd. Dit orkest heeft een uitstekende bezetting. Veteraan van het gezelschap is trombonist Jan 't Hart. Hij maakte al in de jaren vijftig furore met zijn Dixieland Seven. Aan zijn zijde hebben zich Gaab van Tricht (klarinet en saxen), Frans Schreuder (bas) en Bram Aarnoutse ( drums) - alle drie oud-leden van de fameuze Drifting Five met Lee Towers - geschaard alsmede de in Haarlemse, Rotterdamse en Dordtse bands "opgevoede" Ton de Zeeuw (banjo, gitaar en piano).

Zij brengen een aanstekelijke mengeling muziek uit de Barber-, Acker Bilk- en mainstreamhoek, met veel zang, ondersteund door een enthousiaste en ultrastrakke, swingende ritmegroep. Stil zitten bij hun muziek is niet mogelijk en bijna overal gaat "het dak eraf" (behalve bij openlucht concerten).

DD Hot 5 zijn graag geziene gasten op diverse landelijke- en internationale festivals, maar ook op bedrijfsfeesten of op kleine podia. Dus ook bij Papendrecht 900 Jazz.


D-Bop

De D staat voor Dordrecht en de BOP staat voor Bopmuziek. Een jazzmuziekstroming die in de jaren 50 en 60 furore maakte en zeer aanstekelijke jazzmuziek ten gehore bracht.
D-Bop speelt deze muziek als geen ander. Deze Dordtse formatie is opgericht door een aantal enthousiaste Dordtenaren die hun inspiratie vonden in deze jazzmuziek. Door de keuze van composities uit "The Great American Songbook"en ook het Latin Jazz repertoire wordt er een sfeer opgebouwd waarbij niet alleen geluisterd maar ook gedanst kan worden.

Het orkest staat onder leiding van slagwerker Wim Klein. Verder spelen mee Jaap van Biezen op tenorsaxofoon, Eelko van de Meeberg op gitaar en Hans Visser op bas. De zangeres is Monique van der Ster.

Bas de Haan

Bas de Haan is een bluesman.
Hij zingt en gromt, speelt en slaat op zijn gitaar, blaast op zijn harmonica en stampt met zijn voeten. Hij speelt vele traditionele bluesnummers. Maar ook eigentijdse songs, klassieke stampers en zelfgeschreven materiaal krijgen een plaats op zijn repertoire, echter altijd gekleed in een (country) bluesjasje.
Een greep uit het CD-rek bij hem thuis (afdeling Blues): Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Muddy Waters, John Mooney, Sonny Landreth, Corey Harris, Keb' Mo', Little Walter, Sonny Boy Williams, enz.

Bas staat garant voor pure en ongepolijste zang, gecombineerd met gedegen en onvervalst gitaarwerk. Hij speelt de blues op zijn eigen manier en volgens zelfbepaalde regels, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en intensiteit van de gekozen nummers en altijd met respect voor de meesters van vroeger en nu.

Oude spirituals en bluesklassiekers komen weer tot leven, terwijl zich tegelijkertijd nieuwere werken en originals aandienen. Rock- en popcovers worden ontdaan van hun (elektronische) franje en opnieuw ingekleurd met zompige baslijnen, heldere fingerpicking-licks en huilende slide-runs. Sommige nummers worden stampvoetend en a cappella ten gehore gebracht, aangevuld met opzwepende harmonica-solo's. Al met al een rijke variatie aan songs, terwijl het geheel recht overeind blijft staan en nog steeds onder één noemer valt: de blues.
Bas: "De blues is het mooiste wat er is. Soms messcherp en genadeloos, dan weer ingetogen en kalmerend. De blues straalt in zijn eenvoud en het is juist die eenvoud die je dwingt je gevoel te laten spreken. Technische bekwaamheid is nodig, maar als het hart niet spreekt, verzandt de blues gauw in een voorspelbaar akkoordenschema opgevuld met zielloze zangkreten en ingestudeerde gitaarloopjes."
Een prachtig programma waar de Jazz- en Bluesliefhebbers uit de regio hun hart aan kunnen ophalen.

Uitvoering zaterdag 2 april 2005.

Aanvang 20.00 uur, einde 24.00 uur
Mercure Hotel, Tiendlaan te Papendrecht.

Entree € 3,--
De kaartverkoop vindt plaats aan de deur.

Terug naar overzicht evenementen