André de Jager geeft orgelconcert in Elimkerk

Op zaterdag 2 april verzorgt Papendrechtse organist André de Jager een concert in de Elimkerk vanaf 20.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro. Senioren betalen drie euro en kinderen twee euro.
De organist speelt onder meer stukken van J.S. Bach , F. Mendelssohn en C. Saint-Saëns. Daarnaast brengt De Jager een eigen improvisatie ten gehore.
Op het programma staan: Preludium en fuga in C-Dur (Bach), Choralvorspiel "Nun komm', der Heiden Heiland" (Bach), Andante mit Variationen (Mendelssohn), Fantaisie in Es gr.t; Con moto en Allegro di molto e con fuoco (C. Saint-Saëns), Gargouilles et Chimères (L. Vierne), Prélude et Fugue no. 3 in g kl.t. (M. Dupré), Uit sonate I in d kl.t., Pastorale en Final (A. Guilmant) en Improvisatie (A. de Jager).

C.V. van André de Jager:
Geboren in 1964 te Emmeloord alwaar hij op 9-jarige leeftijd startte met het nemen van orgellessen. Na verhuizing naar Papendrecht vervolgde hij in mei 1975 zijn studie bij de organist Jan J. van den Berg in de Nieuwe Kerk te Delft, alwaar hij tot maart 1987 een groot deel van de orgelliteratuur gestudeerd heeft en een studie staatsexamen muziek gevolgd heeft.
Van maart 1987 tot september 1997 was André autodidactisch wat betreft repertoirestudie en van september 1997 tot en met november 2004 studeerde hij romantische, symfonische orgelliteratuur bij de organist Ben van Oosten in de Grote Kerk te Den Haag.
De kunst van het improviseren heeft hij gestudeerd van mei 1993 tot en met mei 1998 bij de organist Jan Bonefaas in de Grote Kerk te Gorinchem en vanaf oktober 2003 bij de organiste Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice in Parijs.
In mei 1998 volgde André de Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse
organist Jean Guillou.
In 1979 en 1980 was André eerste prijswinnaar op het Nationale Orgelconcours te Elburg.
Sinds 1980 geeft André concerten in binnen- en buitenland (o.a. in Passau (D), op het grootste kerkorgel ter wereld, en in de St. Sulpice in Parijs), verleent hij zijn medewerking aan plaat-, CD-, radio-, TV- en DVD-opnamen, geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert hij voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Ook is hij begeleider van een groot aantal koren in Nederland.
André is als organist en componist verbonden aan platenmaatschappij "De Bazuin" te Putten alwaar al diverse CD's van zijn hand verschenen zijn (orgel, orkest, koor en instrumentaal).
Tevens is hij demonstrateur bij "Domus-orgels" in Nederland.
André de Jager is hoofdorganist op het Blank-orgel (1976, II/P/23) in de Bethlehemkerk te Papendrecht.
Zijn voorliefde gaat uit naar de Franse, romantische orgelliteratuur wat wel blijkt uit het feit dat hij zich inzet voor het meer bekend worden van deze schitterende muziek. Zo heeft hij inmiddels alle acht sonates van Guilmant, alle tien symfonieën van Widor, alle zes symfonieën van Vierne en de beide symfonieën van Dupré uitgevoerd.
Geïnspireerd door de Franse componisten Guilmant, Widor, Vierne en Dupré heeft André als een van de weinige organist-componisten in Nederland inmiddels vijf symfonieën voor orgel gecomponeerd. Hij heeft vier cd's uitgebracht.

Terug naar overzicht evenementen