Zaterdagmiddagconcert nr. 166 - 19 november 2005 16.00 uur in de Morgensterkerk

Door in het jubileumjaar de keuze te laten vallen op een Papendrechtse dichter, Camphuysen, wordt door de Stichting Zaterdagmiddagconcerten een bijdrage geleverd aan Papendrecht 900.
Het programma bevat vocale en instrumentale muziek rondom Camphuysen n.a.v. het boek "Papendrecht, dorp aan de rivier" van Drs. H.A.Visser.

De derde predikant, gerekend vanaf de Reformatie, die Papendrecht heeft gehad, was Godefridus Allendorp (1592-1606 te Papendrecht). Zijn dochter Anneke of Anna was gehuwd met de bekende predikant/dichter Dirck Raphaëlsz Camphuyzen, geboren te Gorinchem (1586)

Van deze meest gezongen dichter van de 17e eeuw verscheen in 1624 zijn "Stichtelijke Rijmen, Geheel op noten gebracht; en gestelt op sleutels om te zingen en te spelen…." Van deze zeer populaire uitgave zijn maar liefst 50 drukken verschenen.
Daarnaast vervaardigde Camphuysen nog een psalmberijming "Uytbreijding over de psalmen des Propheten Davids " geheten. In het liedboek voor de kerken vinden we nog drie bijdragen van deze renaissance-dichter terug, te weten : gezang 18, 42 en 433.
Dit dunne historische lijntje was blijkbaar voldoende om een Papendrechtse straat naar deze dichterpredikant te noemen : de Camphuysenstraat, tussen tijdgenoten Valerius- en Luykenstraat en tussen de Revius- en Marnixstraat.

Als bijzondere geste naar de bewoners van deze straat zijn zij door middel van een persoonlijke uitnodiging op de hoogte gebracht van het concert.

De uitvoerenden:

Vocaal ensemble "Chantez"; Willemijn de Bruijn, sopraan; Mirjam Gericke, blokfluit;
René Slotboom, gamba; Arie de Bruijn, klavecimbel

Bij de aanvang van het concert om 16.00 uur zal de voorzitter van de Stichting Papendrecht 900, burgemeester C. de Bruin, enkele woorden spreken over dit historisch optreden.

Vrij entree

Terug naar overzicht evenementen